Vi danskere er »skamløse«

Hvor gode er vi danskere til at samarbejde med dem, der ikke ligner os selv? Vist ikke så gode, som vi tror.

Vi danskere tror ofte, at vi er noget særligt sammenlignet med den øvrige verden. Det er vi også, men det er os, der er de mærkelige – selv om vi som regel mener, at det forholder sig omvendt.
Noget af det, der gør os »specielle«, er:
Vi har den højeste grad af tillid til hinanden, viser undersøgelser fra World Value Survey.
Vi har den næsthøjeste socioøkonomiske lighed.
Vi har en af de absolut laveste tolerancer over for ulighed og magtdistance – ifølge sociologen Geert Hofstede.
Vi scorer lavest på frygten for at blive til grin – hvilket gør os til de mest »skamløse« i verden (University of Zürich, 2010).
Vi er nogle af dem i verden, der vurderer selvstændighed højest. Og det gennemsyrer vores adfærd, f.eks. er vores unge dem i Europa, der tidligst flytter hjemmefra.

Man kan ikke finde nogen på jorden, der tror mindre på eksistensen af himmel og helvede, end os. Vi er i top tre over de mindst religiøse lande i verden. Det skriver Dennis Nørmark fra Living Institute i bogen »Kulturforståelse for stenalderhjerner – hvordan vi samarbejder med dem, der ikke er lige som os selv«. Han fremhæver, at størstedelen af verden stadig er relativt traditionelt indstillet, hvad angår hierarkier, relationer og kollektiver som netop familie og religion.
Derfor er viden om kultur og kulturforskelle særlig relevante for os.
Danmark er en handelsnation. Betingelsen for vores velstand – som igen er forudsætningen for velfærd – er bl.a., at vi er til stede på verdens vækstmarkeder, at vi kan begå os der samt øge indtjeningen og antallet af eksportarbejdspladser i Danmark.
Kulturel forståelse er ofte en nødvendig betingelse for at forhandle den vigtige kontrakt hjem – på de rette vilkår. Og den er lige så nødvendig, når det gælder om at få det størst mulige udbytte af medarbejdere, der kommer til Danmark fra f.eks. datterselskaber i udlandet og vice versa for at arbejde.

Oxford Research’s store expatundersøgelse viste, at danskerne bliver opfattet som relativt lukkede og svære at skabe relationer til. Kun 56 pct. af danskerne er ifølge en undersøgelse fra i år venner med kolleger på arbejdspladsen, mens det gælder for i gennemsnit 71 pct. af de andre lande i undersøgelsen. Det siger noget om en modvilje mod at skabe nye forbindelser. I IMDs 2010 Survey over kulturel åbenhed er vi gledet fra 9. pladsen til nr. 26.
Forklaringen skal, mener Dennis Nørmark, findes i en relativt isoleret kultur med stor ensartethed i befolkningen, en politisk strategi, der går helt tilbage til 1864, der handler om at tro, at man er eksklusiv og de bedste. Derfor har vi ment, at vi kunne klare os alene, og at alle andre på et tidspunkt ville følge vores eksempel. Den forestilling er ved at krakelere. Og vi skal til at forstå, at vi i virkeligheden er dybt sære og mærkelige, at det er en hæmsko, og at alle ikke automatisk bliver imponerede over det, vi kan. Årsagen er, at vi ikke virker så kulturelt imødekommende, som vi kunne.
Derfor kan det være klogt at give sin selvopfattelse et servicetjek og samtidig huske: Stik altid en finger i jorden. Find ud af, hvad der foregår, før du reagerer. Lad være med at antage en masse, før du har den nødvendige viden. Som Edward T. Hall, amerikansk antropolog, har sagt: »Den absolut største forhindring for succes i forretningslivet er den kulturelle.«

Dagens synspunkt er skrevet af  Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditråde

One response to “Vi danskere er »skamløse«

  1. Helt enig. Vi skal have noget jysk ydmyghed ind, og lade være med at tro at vi er så pokkers dygtige i Danmark, for så er vi det nemlig ligepludselig ikke mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *