København i udvikling

Af Jens Kramer Mikkelsen
adm. direktør i Udviklingsselskabet By & Havn I/S3

København er en fantastisk by med stort potentiale og vækstmuligheder. Men det bliver den kun ved med at være, hvis vi løbende tør udvikle, forny og transformere den.

København har undergået en kæmpe udvikling og forandring gennem de seneste årtier – fra industriby er den stærkt på vej til at blive en vidensby. En moderne storby med metropol quality – i den eksisterende by og i nye byområder. Ørestad har, som det største nye byområde, en væsentlig betydning for den meget positive udvikling, som byen gennemgår i disse år.
I år er det 20 år siden, at staten og Københavns Kommune besluttede at igangsætte udviklingen af Ørestad – et byudviklingsprojekt af dimensioner, som ikke var set før i København. Når Ørestad er fuldt udbygget, vil den være omdrejningspunkt for 100.000 mennesker, der bor, arbejder og studerer i bydelen, foruden alle dem, der besøger de kulturelle og kommercielle attraktioner, som Koncertsalen i DR-Byen, Field’s og Arenaen udgør.
Løbende undersøgelser viser, at både beboere og erhvervsdrivende er meget tilfredse med at bo og leve i Ørestad. Gang på gang bliver Metroen, den gode infrastruktur, nærheden til store grønne områder samt de moderne og familievenlige boliger fremhævet som noget særligt godt. Kritikere udtaler sig gerne skråsikkert om en øde stad uden byliv. Jeg synes, at man skal lytte til de mange mennesker, der til daglig bor og lever i byen. Og i min optik holder Ørestad – også i længden.

En by bliver aldrig færdig. Den vil løbende undergå forandringer, både mens vi udvikler og langt ud i fremtiden. En by består af mange lag og vil hele tiden vitaliseres og revitaliseres. Det gælder i nye såvel som gamle bydele.
Det er ikke første gang, at København undergår stor forandring på kort tid. I begyndelsen af 1900-tallet opstod nye bydele på basis af en fordobling af befolkningstallet og nye erhvervsmæssige muligheder. En af de nye bydele var f.eks. Islands Brygge, der siden de første boliger stod færdige i 1906, nu har vokset sig stor og succesfuld. Opførelsen af boliger og virksomheder betød byggeri af meget forskellig karakter – fra de imposante boligkareer i den nordvestligste del til de rå betonsiloer og simple lagerbygninger fra 1960erne og 1970erne i den sydlige del. Fra råt industriområde til det nuværende attraktive bolig- og leveområde.

Gennem årene vil Ørestad også blive udsat for forandringer. Det gør de fleste bydele og byer heldigvis. Netop evnen til at kunne transformere sig kendetegner en dynamisk og levende by. Hvilke transformationer Ørestad skal undergå, kan jeg ikke forudsige, men vi, der bygger byen, kan sørge for at udbygge Ørestad på en så robust og fleksibel måde, at transformationen kan lade sig gøre.
Ørestad har allerede flere gange bevist, at den omtanke, bydelen udvikles med, gør, at den kan optage nye tendenser, andre funktioner og anderledes arkitektur end oprindeligt forventet. Den kommende Arena i Ørestad Syd er blot ét eksempel herpå.
København er en fantastisk by med stort potentiale og vækstmuligheder. Men det bliver den kun ved med at være, hvis vi løbende tør udvikle, forny og transformere den. Derfor er Ørestad, Nordhavnen og andre byudviklingsprojekter en vigtig brik i byens udvikling og den nationale vækst.

B

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *