Skarp styring af kompetencer og konkurrenceevnen

Hvordan sikrer virksomhederne at have adgang til de rigtige kompetencer på de rigtige tidspunkter samtidig med, at fokus holdes på konkurrenceevnen?

Virksomhederne har til stadighed brug for de helt rigtige kompetencer på det helt rigtige tidspunkt for at være konkurrencedygtige. Adgangen til disse er besværliggjort af, at jobmarkedet på nogle områder er »frosset til«, mobiliteten er væk, og de rigtige kompetencer er ofte ikke længere aktive i deres jobsøgning pga. usikkerheden på jobmarkederne, der er lige nu.
I takt med at medarbejderstaben er reduceret, bliver der naturligt også større afhængighed af nøglekompetencer. Lad os tage en mellemstor virksomhed, som tidligere havde fire-fem personer i administrationen til at varetage områder som fakturering, varelager, debitorer, kreditorer og lønadministration. Hvis funktionen reduceres med en medarbejder, vil det medføre øget afhængig af de tilbageværende nøglepersoner. Hvis én af disse nøglepersoner fratræder eller er væk i en længere periode på grund af f.eks. barsel eller sygdom, mister virksomheden pludselig 25-33 procent af sin kapacitet.

Så er der pres på for at finde en løsning. Den varige løsning, hvor en nyansat har opnået indsigt i processer, arbejdsgange , systemer og ikke mindst virksomhedens organisation kan let tage mange måneder. Og hvad gør virksomhederne så?
Mange vælger i sådanne situationer at indsætte en ekstern konsulent i overgangsperioden, indtil en varig løsning er fundet. Løsningen kaldes også interim management og er blevet en lige så naturlig del af virksomhedernes adgang til rigtige kompetencer, som outsourcing af kantine og IT har været det igennem en årrække.
Fleksibiliteten og muligheden for nem adgang til midlertidige løsninger har vundet indpas. Det kan virke som et paradoks, når vi samtidig oplever en stigende mængde arbejdsløse i Danmark, men fænomenet er kommet for at blive. Nogle gange er adgangen til de rigtige kompetencer alfa og omega, og det kan være forskellen på, om virksomheden overlever eller ej. Hvis f.eks. banken kræver et gennemarbejdet likviditetsbudget for de kommende 12 måneder, kan det sjældent vente, til en dygtig controller eller økonomichef er ansat. Det skal virke på »torsdag«.

Dagens synspunkt er skrevet af Vibeke Bak Solok, partner, PwC

One response to “Skarp styring af kompetencer og konkurrenceevnen

  1. Enig I at det virkelig gælder om at have de rette ressourcer på de rette tidspunkter i en virksomhed. Menesker er det der danne en virksomhed, og uanset hvordan vi gør, kommer vi ikke uden om at en virksomhed ikke er bedre end de mennesker som skal udføre arbejdsopgaverne i denne virksomhed. Syntes dog at der er nogle virksomheder som kunne planlægge deres ressourcer bedre. Har ofte set konsulent virksomheder blive hevet ind for at løse en tidsbegrænset opgave istedet for at ansætte eller uddanne personalet til dette. Resultatet er ofte at man kunne have haft en ansat i 3 år, for samme beløb som man har betalt for en konsulent i et halvt år. Det mener jeg ikke er brug af ressourcer med omtanke :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *