Stop massakren på vækstinvesteringer

Politikerne er ved at save den gren over, som vores fremtidige velstand og vækst sidder på. Et sparekrav skærer i starthjælpen til nye virksomheder.

De danske innovationsmiljøer står for skud, når der fra næste år skæres kraftigt i pengene til ny vækst. Faktisk står de danske innovationsmiljøer til at miste næsten halvdelen af deres bevilling fra 1. januar 2013.
I Danmark findes der i dag seks innovationsmiljøer fordelt rundt i landet, så de er tæt på iværksætterne. De investerer selv og på vegne af staten i forretningsideer fra innovative iværksættere, der har potentiale til at skabe nye vækstvirksomheder. Innovationsmiljøerne er på den måde med til at modne iværksætternes videnbaserede og risikofyldte idéer i den første vanskelige start til et niveau, hvor de står klar til at møde private investorer. Der investeres årligt i ca. 60 nye virksomheder, og p.t. er der ca. 330 virksomheder under miljøerne, der ud over penge stiller deres forretningsmæssige kompetencer og netværk til rådighed.
I 2010, 2011 og 2012 har innovationsmiljøerne haft en statslig bevilling på 215 mio. kr. årligt til denne investeringsaktivitet, hvilket har været afgørende i en finanskrise. Fra 2013 er der p.t. kun afsat 120 mio. kr. til de vækstfremmende innovationsmiljøer bl.a. fordi en bevilling fra de såkaldte globaliseringsmidler ophører. Dermed går det danske vækstlag ind i en mørk tid. En vækst i lavt gear, en punkteret privat investeringslyst og en kreditklemme er i forvejen svære betingelser, som de danske iværksættere kæmper med under krisen, som ingen kender slutdatoen på.

Mulighederne for de danske viden-iværksættere bliver derfor svækket i væsentlig grad. Ud over et innovationsbudget i lavvande, er der også udsigt til, at innovationsmiljøerne fra 2013 kun får lov til at investere 1,5 mio. kr. i en virksomhed – modsat i dag, hvor innovationsmiljøerne kan investere helt op til 3,6 mio. kr. Dermed skubbes iværksætterne langt tidligere ud på den svære jagt efter kapital. Så hvis bambierne gled på isen før, så knækker isen helt sikkert under dem nu.
Vi har derfor brug for politisk handling. Vi har brug for risikovillige politikere, der vil stoppe denne halvering af innovationsbudgettet. For miljøerne er værdifulde.
Det beviser ikke mindst den spritnye evaluering fra Oxford Research. Den viser, at innovationsmiljøerne er guld værd for dansk vækst. De lever fuldt ud op til deres formål, om at have fokus på høj risikovillighed, videntunge investeringer og attraktive vilkår for innovative iværksættere. Samtidig viser rapporten, at mange virksomheder aldrig ville være startet uden innovationsmiljøerne, og at private investorer investerer seks kroner i virksomhederne for hver gang der investeres én kr. på vegne af staten.

Endelig viser evalueringen, at porteføljevirksomhederne er godt tilfredse med den kompetence, som miljøerne bidrager med til udviklingen af de nye virksomheder.
Med en satsning på innovationsmiljøerne får vi noget for pengene. Derfor opfordrer Innovationsmiljøerne i Danmark på det kraftigste til, at de planlagte besparelser rulles tilbage. Innovationsmiljøerne er helt nødvendige i kampen for nye innovative virksomheder i Danmark. Virksomheder, der skal skabe nødvendige nye arbejdspladser og ny vækst, der skal sikre vores velstand i fremtiden.

Dagens synspunkt er skrevet af: Lars Stigel, formand for FOIN – Forskerparker og Innovationsmiljøer i Danmark og direktør i Østjysk Innovation

One response to “Stop massakren på vækstinvesteringer

  1. Det er et kæmpe problem for fremtidens potentielle virksomheder. Der er pt. ingen andre steder at gå hen for at få risikovillig kapital. Et af de største problemer som jeg ser det er at de vil skære det ned til 1,5 mio kr. pr. virskonhed. Dette vil gøre at man vil starte virksomheder, som ikke når at blive flyvedygtige inden der skal rejses kapital igen, og derfor bliver iværksætternes og investeringsmiljøernes andele udvasket, hvilket gør at vi får endnu færre kroner til nye investeringer.
    Så jeg er helt enig i at denne besparelse skal fjernes så vi ikke kommer til at misbruge vores allesammens penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *